Tässä Näpistykseksi uudelleen ristityssä Varkaudessa ihmiset ovat innostuneet kommentoimaan Jänis-dokumenttia. Enimmäkseen sitä on moitittu, joku sentään on uskaltanut kiittääkin.

Hyvä dokumentti se on asiastaan. Ei kai sen pitänyt ollakaan Varkauden kaupungin mainosohjelma, en tiedä.  Naapurikuntalaisen silmin Varkaus on todellakin uupumassa näpistykseksi odottaessaan muiden tulevan sitä elättämään.

Kaupungissa vallitsee sellainen itäsaksalainen kulttuuri, jossa laitetaan käsi kupuralleen ja odotetaan paneeko valtio, Ahlströmmi tai Kutsetti siihen rahaa. Sitten päästään taas lämmittämään katuja ja elämään kuin viimeisen edellistä päivää.

Siitä on tullut meikänkin sanottua sananen, parikin julkisesti. Kitkerää kiitosta on tullut lähinnä nimimerkkien suojista.

Eri asia ovat sitten nämä Näkökulma-palstojen kirjoittajat oikein pärstäkuvan kanssa kuten Leppävirran kh:n puheenjohtajat Heikki Havukainen, Mia Hahtala ja ex-kunnanjohtaja Pekka Itkonen Liperistä.

Rouva Hahtalan kirjoituksesta en saanut muuta tolkkua kuin, että Varkauden sairaalalla on vain yhdet kainalosauvat. Kun leppävirtalainen joutuu sinne päivystykseen, sauvat saa lainaksi vain yöseuduksi.

Ymmärränkin, miksi koaliitiomme vastustikin Hahtalan johdolla taannoin hampaat irvessä Kysteriä. Varkauden sairaalalle kuntamme rahat olisivat tulleet todella tarpeeseen mm. toisen kainalosauvaparin ostoon.

Ehkä painavampi syy vastustaa Kysteriä on edelleen hengissä. Varkautelaiset tarvitsevat raha-apua sairaalansa purkamiseen ja rakentamiseen. Näin on lausunut mm. herra Tsupari tässä lehdessä. Joroislaiset sitä antanevat, koska heillä on rahaa kuin roskaa.

Mutta me Leppävirralla yrittänemme pitää terveyskeskuksen ja sen palvelut kunnossa. Valuuttaa ei riitä Varkauden elättämiseen. Jo osakeyhtiöitetty vesilaitos juottaa meillä kaupungin liki 50 miljoonan euron velkoja vähän kerrassaan.

Mikäli koaliitio aikoo liittää meidät Varkauteen, kunnan ja seurakunnan metsät olisi sitä ennen säätiöitävä paikkakuntalaisten hyväksi. Juokoon Näpistys vaikka Kangaslammin hongat kantoineen ensin.

Pekka Ropponen