Sudet ovat siirtymässä etelän rintamaille. Viimeksi ne kävivät lounaalla Mynämäellä hiehokatraassa ja pistivät poskeensa kolme eläintä. Karhutkin inventoivat roskia asutuksen keskellä.

Susiäiti kuulemma opetti lapsosiaan metsästämään. Ei siitä voi rankaista. Tappolupaa ei tullut. ”On mukavaa olla luonnonsuojelija muiden hiehoilla”: tuumaili pilapiirtäjä Kätzykin.

Toivottavasti sudet siirtyvät Helsingin metropoliin asustamaan. Siellä ruokaa riittää. On 20 000 valkoposkihanhea, saman verran koiria ja kaneja. Ilveksetkin eläisivät sillä ravinnolla.

Varmaan hanhille tulee lähtö Hesasta. Ne ovat nääs ryhtyneet golfaamaan. Kun pallo menee koloon, hanhi saattaa ruikata merkin. Ei hätää, jätös ei kuulemma sisällä lintuinsulensua kuten kanojen paskat. Kanathan saa päästää ulos vessaan vasta kesäkuussa.

Ilvesten määrää kasvatetaan hallituksen päätöksellä. Sydän kylmänä täällä lammaskatraan kupeella odotetaan. Antaako poliisi samanlaisen ohjeen lampaiden varjelemiseksi kuin he antoivat mynämäkiselle viljelijälle: ”Hakatkaa kattilan kansia ja soittakaa torvea susien karkottamiseksi.”

Kuis on? Rämistetäänkö kattiloita vuorokauden ympäri ja mistä niitä torvia saa. Pääkaupunkiseudulla on tosin runsaasti luontoa suojelevia torvia, mutta ne eivät soi. He voisivat kylläkin kalisuttaa kettinkejä petoeläinten viihdykkeeksi.

Jos voisin, rämisyttäisin kattiloita yötä päivää tämän viisaan virkavallan kodin edustalla. Suojelisin häntä susilta. 

Mutta mikäpä hätä Helsingin metropolin ihmisillä on. Metro ja spåra kulkevat, ruokaa ja kaljaa riittää, työtä on. Kuntaidentiteettiä ei kokoomuksen Virkkunen ja demarien Urpilainen hävitä. Ollaan stadilaisia.

Sekään ei paljon heitä heilauta, kun hallitus tekee lisää velkaa 7 000 miljoonaa vuodessa, rahoittaa Espanjan ilotyttöjen elinkeinoa ja turvaa Kreikan ruumissaaren vainajien jokapäiväisen leivän.

Samalla periferian pientiestön kunnossapitoon ei riitä penniäkään, energia-, sähkö-, kiinteistö- ja bensaverot nousevat. Polkupyörällä on vähän vaikea polkea kymmenien kilometrien päähän lääkäriin.

Kataisen fasistimielinen hallitus naksauttaa hengiltä pienet koulut, lukiot ja terveyskeskukset samalla kun pakkoliittää kuntia toisiinsa. Silleen hissukseensa vaan, etteivät maatiaiset huomaisi.

Pannaan nyt hanttiin vaaleissa. Jos kunta on itsenäinen kuten Leppävirta: veroprosentti pienempi ja velkaa vähemmän kuin naapureilla sekä palvelut pelaavat kohtuullisesti, miksi se pitää lahdata.

Kyllä me pääsemme Varkautta ja Kuopiota elättämään, mikäli haluamme. Siinä ei kauan naapurikaupunkien kurkku kakaltele, kun ne ovat hotkaisseet Leppävirran kitusiinsa. Käy kuin Kangaslammin, Vehmersalmen ja Karttulan.

Veikkaisin, että Karttulaankaan kylälle Kuopio ei rakenna kyläkoulua, vaikka valtuusto oli niin tasaäänin päättävinään. Ja yllätys, yllätys, kaupunkien valtuustoihin ei valita sanansaattajia liitetyistä kunnista.

Oikeus verojen maksuun sentään säilyy. Hallitus keksii pian maatiaisille ja entisille kirkonkyläläisille lisää mukavia veroja.