Suomen Evira ei salli, että kalakukkoahvenet siivotaan rannassa. Ohje perustuu EU:n hygienialainsäädäntöön, kertoo Helsingin Sanomat 4. elokuuta.

 

Voi hyvät hyssykät ja typeryyden huiput. Kuinka monta kukko-ahvenen siivouslaitosta meillä täällä Savossa onkaan, jotka täyttävät unionin määräykset millilleen.

 

Kukkokalat on iän kuun ja päivän siivottu heti vedestä nostettua ja syöty kukkoa vielä pari päivää paistamisen jälkeen. Kun veitsi naukuu kukon kuorta leikatessa, maku on parhaimmillaan.

 

Evira ei onnistunut taannoin aikeissaan pistää kukot kylmennykseen heti uunista otettua, niin nyt se iskee uudella direktiivillä.

Määräys merkitsee tiukasti valvottuna toteutuessaan, että kalakukko on yhä harvinaisempaa herkkua. Määräys on aidanseipäistä peräisin ja tehty Saharaan, sanovat kukkoleipomojen edustajat.

 

Tätä direktiiviä valvomaan saadaan kyllä terveystarkastajia, mutta rantakalamuikkujen siivoajia ei pysty valvomaan kukaan. Olli Rehninkään aika ei riitä.

 

Ystäväni maaseutuyrittäjä kertoi, että matkailijoille tarjottavaan rantakalaan on muikut perattava koneellisesti.

 

Se on vielä älyttömämpää. Kuka unionin tarkastaja joutaa kyttäämään, tai löytää sen viranomaisen hyväksymän siivouslaitoksen Suvaksen saaresta. Ei kukaan.

 

Toisaalta tämä määräys toisi työtä sadoille tarkastajille. Samalla he voisivat koemielessä vahtia, saavatko harrastuskalastajat yli kolmen kilon saaliita.

 

Jos näin tapahtuisi paljon, sekin direktiivien direktiivi olisi saatava voimaan myös Suomen järvialueelle.

Eli saaliskirjaa olisi pidettävä, ja kirjanpitoa kytättävä.

 

Euroopan Unioni on onnistunut jo lopettamaan sylttyjen teon. Kuopion kauppahallista ei niitä ole saanut moneen vuoteen. Kyselin hallikauppias Savolaisen putiikista, missä syy? Hän vastasi, että mahapaitoja ja muita suolasylttytarpeita ei saa käsin siivota. Niinpä homma piti lopettaa.

 

Erinomaista, miten se koneellinen siivous on juunijonissa poikaa.

 

Voisi Evira myös käskeä helsinkiläisten siivoamaan virtsansa, oksennuksensa, roskansa, koirien, valkoposkihanhien, lokkien ja kanien jätökset vaikkapa koneellisesti pois.

 

Onko se savolaisten asia olla kaiken EU:n määräämän koneellisen typeryyden edelläkävijöitä.