Nyt se on todistettu oikein tohtorivoimin, että Suomen suurimmat saastuttajat asuvat maaseudulla. Mökin mummot ja ukot levittävät kuolettavia pienhiukkasia enemmän kuin kaikki autot yhteensä.

Saaste sikiää, kun mummo laittaa tulen uuniin. Saattaapi vielä sytyttää sen tuohiin  EU-direktiivien vastaisesti puiden alta. Kun näitä lämpimän perään olevia maatiaisia on sadoittain tai jopa tuhansittain, kyllä se hiukkassaaste todella turmelee koko maan.

Ei se mitään, että naapurin tiukkatakkijuppi hurauttaa katumaasturillaan huvilalleen perjantaina ja laittaa viihdytystulet lasiluukun taakse takkaan. Hänhän on oikeaoppinen tulen päältäsytyttäjä. Ja maasturi ei  tutkitusti saastuta niin paljon kuin mummon uuni.

Ja jupin on helppo körötellä huvilalleen. Tiet ovat auki. Maksut tekevät vain osan siitä mitä mummo pulittaa, koska hän asuu mökkiään vakituisesti. Onneksi kunta avustaa  köyhää huvilanomistajaa tienpidossa samoin kuin rotovan rikasta mummoakin.

Rahaakin jupilla on enemmän sähköllä lämmittämiseen kuin 600 euron kuukausieläkkeellä toimeen tulevalla mummolla. Mummo lämmittäisi sähköllä, mutta rahat eivät riittäisi tie-, sähkö-, jäte- ynnä muiden maksujen ja verojen jälkeen ruokaan.

Ja säästää pitää, että mökille saa pykättyä lakien ja direktiivien mukaisen jätevesien käsittelyjärjestelmän. Parikymmentä vuotta sitten laitettu silloin lainmukainen sakokaivo- ja imeytyshomma ei enää ympäristöhihhuleille riitä.

Jostakin mummojen napskukkaroista pitää siis löytyä viisi miljardia euroa maaseudun jätevesijärjestelmien uusimiseen, ettei Itämeri enempää saastu.

Mitäpä ne kaupunkien teollisuus- ja liikennesaasteet, savusumut, koiran ja kaninpaskat, humalaisten kuset ja oksennukset ovat tämän suursaastuttajan mökin mummon rinnalla.

Luulisin, että viherpipertäjät aloittavat nyt raivoisasti jauhaa pienhiukkasista kasvihuoneilmiön päivittelyn ohessa. Saattaapi olle, että kasvihuoneilmiökin selviää lopulta maaseudun ihmisten aiheuttamaksi.

Muuhan tässä ei varmaan auta, kun mummonmökkläiset on pantava linnaan. Kun EU nimittää Suomeen sadoittain puun polton ja tulen sytyttämisen tarkastajia, linnareissut alkavat.

Tarkastajat tutkivat, onko mummeli sytyttänyt tulen uuniinsa alta vai päältä, onko hiukkassuodatin piipun päässä ja toinen saunan kiukaan torvessa, kolmas nuotiotulien varalta.

Hyvääkin näissä linnareisuissa on. Siellä on lainmukaiset vessat. Saasteeton öljy tai kivihiili lämmittävät kalteriyksiöitä. Eivät sitten enää pienhiukkaset tapa eikä Suomenlahti saastu.